feca69499be6df9300d64ec8b83dd5cd

СЕМЕЙНЫЙ ЮРИСТнадёжная правовая защита

Если Вам нужна юридическая помощь — просто обратитесь к нам — Вашим делом займётся хороший юрист.

Услуги семейного юриста

  • Консультации опытных юристов
  • Расторжение брака, развод супругов
  • Раздел имущества супругов
  • Судебные споры о детях
  • Алименты (взыскание, пеня, отсрочка)
  • Оспаривание отцовства (материнства)
  • Лишение (возобновление) родительских прав
  • Усыновление, опека и попечительство
  • Наследство и оформлением прав
  • Семейный юрист

Новости сайта

Киевская милиция устанавливает анонима, который за 10 минут "заминировал" три объекта в ...

Сегодня в киевскую милицию по спецлинии «102» поступило три сообщения о «...

Під час опитування кияни визначилися з доцільністю пристрою примусового зниження швидкос...

Нагадаємо, приводом для опитування громадян стали декілька звернень на сторінку начальника Департаменту ДАІ МВС України Анатолія Сіренка з проханням п......


Cоветы и рекомендации

К чему ведёт развод в психологии

 Помимо модели причин бракоразводного процесса А. Маслоу очень часто используют модель переживания утраты, разработанную Э. Кюбблер-Россом.

Юридична консультація про розподіл майна

 У випадку виникнення спору між подружжям розділ майна провадиться в судовому порядку з юридичною допомогою наших кваліфікованих юристів з шлюбно-сімейних питань.

Право супругов на расторжение брака

 Жизненные ситуации, как известно, непредсказуемы. Судьба каждого человека уникальна, каждый жизненный путь неповторим.

Осуществление женой, мужчиной права личной частной собственности

 В ч. 1 ст. 319 ГК Украины закреплено общее правило: собственник владеет, пользуется и распоряжается своим имуществом по собственному усмотрению.

Имущество, которое является личной частной собственностью жены, мужа

 Определения права, на котором супругам предстоит раздельное имущество, в теории и законодательстве возникают определенные трудности.

Телефон семейного юриста
Семейный юрист

Послання «І мертвим, і живим...» уперше вийшло за кордоном

    НОВЕ

      Видавництво «Либідь» випустило репринтний передрук позацензурного видання Кобзаря

      Олександр БОРОНЬ, старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка для «Урядового кур’єра»

      За життя Тараса Шевченка, як відомо, з’явилося лише кілька видань його творів: «Кобзар» 1840 і 1860 років, «Гайдамаки» 1841 р., «Чигиринський Кобзар і Гайдамаки» 1844 р., що складався, по суті, з передруку першого видання «Кобзаря», зброшурованого разом із нерозпроданими примірниками поеми «Гайдамаки» 1841 р. (сам Шевченко ніколи цю публікацію до уваги не брав), «Тризна» 1844 р., «Гамалія» того самого року, кілька книжок-«метеликів» 1860 р. в серії «Сільська бібліотека» і «Букварь южнорусский» 1861 р. От, власне, майже все.

      Набірник не знав української мови

      Було ще одне видання, здійснене без участі автора і, найімовірніше, спершу без його відома. Йдеться про збірочку 1859 р. «Новые стихотворения Пушкина и Шавченки» (саме так в оригіналі), видрукувану, як значилося на обкладинці, в Лейпцизі, а насправді — в розташованому неподалік містечку Наумбург. Нещодавно державне спеціалізоване видавництво «Либідь» випустило новий репринтний передрук видання.

      Це не перше фототипічне відтворення збірки. Ще 1937 р. до сторіччя від дня смерті О. Пушкіна, що бучно відзначали в СРСР, у Харкові підготували фототипічне видання, але з дефектного примірника, в якому бракувало кількох останніх сторінок, не було відтворено й обкладинки. Щоправда, і це перевидання в синій палітурці під оксамит нині є бібліографічною рідкістю. Скажімо, в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України воно зберігається у відділі рідкісної книги.

      Т. Шевченко клопотався про скасування заборони на видання своїх творів. Репродукція з сайту allart.biz

      Згодом у новому наборі до сторіччя появи збірку заходами Я. Рудницького двічі перевидано 1959 р. у Вінніпезі (спершу лише тексти поезій Шевченка паралельно за сучасними на той момент виданнями, вдруге — повністю всю збірку). 1990 року побачило світ київське видання із супровідною статтею покійного нині видатного шевченкознавця Василя Бородіна.

      Широкому загалу згадана збірка, на жаль, відома мало. Це й не дивно. Тривалий час вона вважалася макулатурою, що радше дискредитувала поета, ніж пропагувала його творчість. Якщо говорити про вірші Пушкіна, то їх тут опубліковано чотири, тоді як три — безпідставно йому приписано. Крім того, поезії Шевченка надруковано з такою кількістю помилок, що подекуди перекручено їх зміст (набірник не знав української мови). Усе це не сприяло текстологічному авторитету першої позацензурної публікації Шевченка.

      Про наміри поета доповідали цареві

      Історію появи лейпцизького видання остаточно не з’ясовано, однак тепер принаймні реконструйовано з високим ступенем ймовірності головні її моменти. 18 жовтня 1858 р. Шевченко повідомив начальника Третього відділу В. Долгорукова про намір І. Головіна надрукувати за кордоном його твори. Поет намагався довести, що не передавав йому своїх поезій і видання готується без його участі. А вже наступного дня В. Долгоруков поспішив доповісти про це цареві, реакція якого документально не зафіксована. Навряд чи він був дуже втішений такою новиною. Незабаром Шевченко почав клопотатися про скасування заборони на видання своїх творів. Ця справа, як знаємо, розтяглася надовго. Зрештою, йому дозволили опублікувати лише раніше друковані вірші. Це і був «Кобзар» 1860 р., хоч він хотів назвати збірку «Поезія Т. Шевченка. Том первий» (саме так!). Отже, мав бути і том другий…

      Науковці нині сходяться на думці, що ініціатором закордонного видання був радше Пантелеймон Куліш. Про це свідчать деякі побічні дані: перебування Куліша у 1858 р. за кордоном, особливості правопису — навіть після редагування збереглися специфічні риси «кулішівки», згадки у листуванні Куліша тощо. Не всі дослідники приймають таку версію. Свого часу участь Куліша у виданні наполегливо заперечував І. Огієнко, однак його аргументація виявилася малопереконливою.

      Лейпцизька збірка (восьмий том серії «Русская библиотека») містить шість творів Шевченка: «Кавказ», «Холодний Яр», «Думка» («Як умру, то поховайте...») — вірш відомий тепер за редакційною назвою «Заповіт», «Розрита могила», «Думка» (авторська назва «Гоголю»), послання «І мертвим, і живим...» Звернімо увагу, що це найбільш гострополітичні твори Шевченка періоду «трьох літ», про їх публікацію у царській Росії годі було й думати. Куліш, утім, вилучив деякі особливо небезпечні, зокрема антирелігійні, рядки і вирази. Не надруковано й «комедії» «Сон», що узгоджується з висловленою в листі Куліша до Шевченка від 20 січня 1858 р. думкою про те, що «не годиться напоминать доброму синові про ледачого батька, ждучи від сина якого б ні було добра». Мабуть, йому ж належить і примітка до Шевченкових віршів, на яку посилається упорядник І. Головін: «Следующие стихотворения были нам присланы на малороссийском языке с примечанием, что стихи Шавченки — выражение всеобщих, накипевших слез, не он плачет о Украйне — она сама плачет его голосом».

Новости семейного юриста:



Услуги по семейным вопросам

Реклама

Консультации

Что делать, если иностранец не платит алименты?

 У всех граждан Украины имеется возможность принудить к исполнению родительских обязательств и тех иностранцев, которые вообще забыли об отцовстве или же о материнстве.

Развестись быстро. Адвокатские услуги в помощь Вам!

 Жизненных ситуаций, которые могут стать причиной развода, ситуаций, в которых может очутиться человек, имеется огромное множество.

Как делится имущество, которое было нажито в гражданском браке?

 Если же мирно поделить совместно нажитое имущество не получается, с соответствующим иском нужно отправляться прямиком в суд.

Как правильно, грамотно выйти из трудной ситуации в которой оказалась семья? Расторжение брака, выселение, раздел имущества, алименты, место жительства детей.

 
    Семейные споры всегда являются тяжелыми в моральном плане для каждой из сторон спора. Зачастую лица, собираясь заключить брак, заранее не предусматривают возможностей обезопасить друг друга от возможных проблем.